logga
Bild: Mostphotos
Vägkostnaderna på egen mark fortsatte att öka under 2023, och har i medeltal passerat 48 kr per avverkad kubikmeter för hela landet.

Detta gör att de totala vägkostnaderna uppgår till cirka 3,5 miljarder. Skillnaderna i kostnad mellan landsdelarna är relativt stor – skogsbilvägnätet är större i norra Sverige och avverkningsvolymen lägre. Till skillnad från de senaste åren var kostnadsökningstakten högre i södra Sverige än i norra Sverige. Vägkostnaderna varierar kraftigt mellan de svarande och spridningen kring medelvärdet har ökar under det sista decenniet.

Underhållskostnaden för det befintliga skogsbilvägnätet är fortsatt högre än kostnaden för nybyggnation och upprustning till en högre vägstandard.

 

invnybygg_01_1.png
Investeringar i nybyggnad och standardhöjning av skogsbilvägar samt kostnaden för vägunderhåll per avverkad kubikmeter under perioden 1996 till 2023.

 

 

95procent_01_1.png
95-procentigt konfidensintervall för de totala vägkostnaderna, det vill säga den nominella medelkostnaden finns med 95 procent säkerhet i de blå staplarna, samt de reala vägkostnaderna i 2023 års penningvärde (orange staplar, baserat på HMPI).