logga
Bild: Xulio Gonzalez, Skogforsk
Skogsbruksindex anges ofta som ett medeltal för hela Sverige, men regionalt sett sticker Götalands skogsbruk ut som betydligt mer lönsamt. Det visar en fördjupad analys med hänsyn taget till geografi och skogstillstånd.

Under de snart 30 år som enkäten ”Kostnader och intäkter i det storskaliga skogsbruket” genomförts har skogstillståndet förändrats. Medelstamsvolymen i föryngringsavverkning har till exempel ökat i
Götaland, Svealand och södra Norrland medan den skördade volymen per hektar varit relativt konstant. I norra Norrland ökar inte storleken på de avverkade träden – däremot den skördade volymen per
hektar.

På skogsvårdssidan ökade mängden markberedning, plantering och röjning per avverkad kubikmeter under perioden 2000–2005, men därefter har nivåerna varit relativt oförändrade.

– För att belysa hur de här förändringarna har påverkat kostnader och intäkter beskrev vi 2022 två typfall: ett med förhållanden representativa för Norrland och ett med förhållanden representativa för Götaland och Svealand, berättar Lars Eliasson. I typfallen har inte drivningsförhållanden eller skogsvårdsmängd ändrats under analysperioden.

Små reala prisförändringar

För typfallen har drivningskostnaderna i föryngringsavverkning och gallring samt skogsvårdskostnaderna nominellt sett ökat sedan 1996, men realt sett är förändringarna små: de reala kostnaderna sjönk fram till 2007, varefter de under en treårsperiod ökade till den nivå som gällde år 2000. Därefter har de legat kvar på den nivån till 2020. (se FIGUR 1) Skogsbruksindex i Svealand och Norrland utvecklas sämre än det som rapporterats i ”Skogsbrukets kostnader och intäkter” för riket i stort, som en effekt av att drivningsförutsättningarna är konstanta. Skogsbruksindex och nettotäckningsbidrag har minskat sedan 2010, medan skogsbruket i Götaland lyckats betydligt bättre. (se FIGUR 2)

 

 

fig1a_01_1.pngfig1b_01_1.png
FIGUR 1a & 1b. Den genomsnittliga drivningskostnaden för södra (överst) resp. norra Sverige (nedre).
Heldragen linje: nominell förändring av kostnaden. Streckad linje: real förändring av kostnaden (2021 års prisläge, baserat på KPI). Korta streck: kostnaden om drivningskostnaderna hade utvecklats som HMPI för industrin.

 

fig2_01_1.png
FIGUR 2. Skogsbruksindex utveckling i typfallen beroende på region. Götalands skogsbruk är betydligt lönsammare än övriga landets brukande.