logga
Mellan 2022 och 2023 ökade kostnaden per ha för plantering och röjning med 13- 19 procent (efter att närmast ha stått stilla mellan 2021 och 2022).

I norra Sverige har kostnaderna för hyggesrensning ökat. För övriga skogsvårdsåtgärder är inte kostnadsförändringarna säkerställda.

Skogsvårdskostnaden per avverkad m3fub påverkas förutom av arealkostnaden att mängden skogsvård per avverkad kubikmeter minskat i södra Sverige. Mängden markberedning per avverkad kubikmeter minskade även i norra Sverige. Den minskade mängden plantering verifieras av Skogsstyrelsens statistik som visar att antalet levererade skogsplantor minskat med fem procent från toppåret 2021. Det faktum att andelen av den avverkade volymen som kommer från gallring är större än tidigare i årets enkät bidrar också till en mindre mängd
skogsvård per avverkad volym.

De senaste åren har även kostnaderna för skogsvård utförd åt andra markägare samlats in. Det går inte redovisa dessa kostnader för alla åtgärder då antalet svar är begränsat.

Få som gödslar

Givet att få av de svarande genomfört gödslingsåtgärder och att spridningen i materialet är ovanligt stor går det inte uttala sig om kostnaden för gödsling och kalkning förändrats. Den stora variationen verkar bero på att priset på gödselmedel varierat kraftigt.

 

arealmarkberedd_01_1.png
Arealen markberedd, planterad och röjd areal per annans mark, kr/ha. 1 000 m3fub avverkad volym i norra och södra Sverige.

 

skogvardskostnader_01_1.png
Skogsvårdskostnader på egen mark, kr/ha.

 

skogvardskostnader_02_1.png

Skogsvårdskostnader på annans mark, kr/ha.