logga
Vänster: Lars Eliasson, Skogforsk
Bild: Skogforsk och Bitzer
Skogforsks och Skogsstyrelsens gemensamma kostnads- och intäktsundersökning är en gammal och kär rikslikare. Nu har den genomförts i 27 år. Från Skogforsks sida håller seniorforskaren Lars Eliasson i rodret.

1. Hur hög är svarsandelen?

– Den ligger på cirka 70 procent och där har den legat några år. Vi tappade tyvärr en större spelare 2023, men vi hoppas de är tillbaka nästa år.

2. Finns det någon morot?

– Man får en skräddarsydd analys för de egna drivningskostnaderna. De svarande får en återkoppling på hur just deras kostnader ligger till i förhållande till de mittersta 50 procent av kostnadsspannet, och då använder vi till exempel deras egen inrapporterade medelstam för att ge dem en jämförelse som är justerad för vilka förhållanden de har. Den servicen håller uppe svarsfrekvensen, skulle jag säga.

3. Övergripande förändringar, som hur branschen organiserar sig eller hur skogstillståndet förändras – är det något som enkäten borde kompletteras med?

– Vi ändrar så lite som möjligt. Resultaten tillhör ju Sveriges officiella statistik och det är viktigt att datainsamlingen görs så konsistent som möjligt över tid för att få bra tidsserier, och kunna göra statistiskt säkerställda analyser över tid. Vi har bland annat fört in kostnadsbilden för hyggesfritt skogsbruk – men det tar tid innan vi får in tillräckligt mycket data för att publicera statistik. Efter tre år kan vi ännu bara ange siffror på riksnivå. De som svarar måste ofta anpassa sina system för att kunna följa upp det vi frågar efter, och det tar ofta tid.

– När det gäller analyser av övergripande förändringar så gjorde vi en sådan 2022  och vi kommer att göra en liknande analys på beställning av den pågående skogsutredningen, som ska vara klar hösten 2025.