logga
Vision nummer 4, 2024

Vision är Skogforsks kundtidning. Tidningen är tänkt att ge inspiration och inblickar i skogsbrukets vardag, aktuella omvärldsanalyser och resultat från aktuell skogsforskning.

Vill du prenumera på Vision i tryckt form? Kontakta Inger Karlsson.

Artiklar i detta nummer:
”Varje hörn är lika viktigt”
Nu får Skogforsks verktyg för digitalisering av hänsyn i skördaren nya funktioner, samtidigt som hjälpmedlet integreras i beslutsstöd på marknaden. Men hur fungerar innovationsprocessen: när tar Skogforsks arbete slut och var börjar användarnas och it-utvecklarnas delaktighet i innovationen?
Specialister får ett nytt apteringsverktyg
Skogforsk har utvecklat AutoPris – en programvara som automatiserarskapandet av styrprislistor. De ska styra skördarens aptering av trädenmot industrins beställning och höga virkesvärden, det har tidigare krävt omfattande erfarenhet och tid att ta fram.
Nya grotprognoser kan öka skogsbränsleuttaget
Skogforsk inleder ett nytt projekt som ska förbättra prognoserna för grotuttag. Målet är att öka biobränsleuttagen och effektivisera försörjningskedjan.
Lovande laserlösning nästa steg?
Med en laser som hela tiden skannar beståndet framför hytten får skogsbruket ytterligare ett verktyg för att förbättra gallringarna. Beslutsstödet är igång direkt – man behöver inte avverka någon viss areal för att få feedback på gallringsuttaget.
Gallringsuppföljning – snart i var maskin?
Automatisk gallringsuppföljning börjar bli ett etablerat beslutsstöd i skogsbruket, tio år efter Skogforsks första skarpa tester. Flera it-leverantörer som CGI och ForestLink har infört funktionen i sina beslutstöd. Sveaskog har byggt en egen applikation, där grunden är Skogforsks modul hprGallring.
Skapar gröna korridorer
Genom att gå från ett fragmenterat till ett mer övergripandelandskapsperspektiv inom skogsbruksplaneringen gör detenklare att prioritera vilken skog som ska avsättas i naturvårdssyfte. Det konstaterar forskare vid Skogforsk och SLU i en ny studie.
Världspremiär för fjärrstyrd markberedare
I oktober var det världspremiär för när Skogforsk samlade allt från utvecklare till entreprenörer för att visa en fjärrstyrd markberedare. Föraren sitter i en manskapsbod på skogsbilvägen flera hundra meter bort och kör maskinen via wifi med ett antal skärmar som främsta stöd.