logga
T.h. Lovisa Engberg Sundström, forskare Skogforsk,
Bild: Elin Fries, Bitzer
Skogforsk har utvecklat AutoPris – en programvara som automatiserarskapandet av styrprislistor. De ska styra skördarens aptering av trädenmot industrins beställning och höga virkesvärden, det har tidigare krävt omfattande erfarenhet och tid att ta fram.

Skapandet av styrprislistor beskrivs ofta som ett hantverk: komplext och tidskrävande. AutoPris förenklar det manuella arbetet med styrprislistor. Programmet bygger på samma steg som används i den manuella processen: efter beställning från sågverket skapas en preliminär styrprislista som används vid en simulering av aptering. Därefter justeras prislistan. Simulering och justering upprepas tills utfallet möter industrins beställning.

– I dag är det ett manuellt arbete, och det kräver erfarenhet som nya specialister inte alltid har, säger Lovisa Engberg Sundström, forskare på Skogforsk och delaktig i utvecklingen av AutoPris.

Digitala stambanker avgörande

En central del av verktyget är användningen av stambanker – digitala representationer av skog som används för att simulera avverkning.

– Vi kan skapa väldigt bra styrprislistor med AutoPris, men det förutsätter att stambankerna är representativa för den skog som faktiskt ska avverkas, förklarar Lovisa Engberg Sundström. Under våren 2024 presenterades AutoPris för Skogforsks samverkansgrupp “Brukargrupp Virkesvärde”. Där finns majoriteten av Sveriges apteringsspecialister representerade. Efter feedback förbättrades verktyget och kan nu hantera flera timmersortiment samtidigt – en funktion som efterfrågades av många.

– Vid en avverkning produceras ofta flera olika timmersortiment. De har alla en egen styrprislista och behöver simuleras samtidigt eftersom de konkurrerar med varandra, säger Lovisa Engberg Sundström

Skarpt testat av Holmen

David Lindberg, virkesspecialist på Holmen, har testat AutoPris i praktiken och ser tydliga fördelar.

– Jag har kört skarpt med AutoPris för att ta fram en prislista för vårt grantimmer till Kroksjöns sågverk, och det har sparat flera timmar. För längdfördelningen är det väldigt användbart, säger han.

För sortiment som inte sorteras på längd, som korslimmat trä, är det dock fortfarande manuellt arbete som gäller.

– Men för det mesta vill man ju ha en längdfördelning och då är AutoPris bra, säger han.

Ett verktyg för framtiden

AutoPris ses som ett första steg mot mer avancerad virkesstyrning. Verktyget har potential att öka precisionen och förbättra timmerutbytet, vilket kan gynna både industrin och skogsägarna.

– Automatiseringen tillåter oss att göra saker som tidigare varit svåra att göra manuellt, säger Lovisa Engberg Sundström.

Men det finns också farhågor:

– Automatisering kan leda till att virkesspecialister förlorar den erfarenhet och förståelse för komplexiteten som de får genom att utföra arbetet manuellt. Det är också viktigt att ”känna sin skog” och hur den eventuellt skiljer sig från stambanken, säger Lovisa Engberg Sundström.