logga
Integrerade transportslag och lagernivåer är en del av Woodflows analysresultat.
Ett verktyg som effektiviserar virkesflödena med flera procent, integrerar olika transportslag, allokerar terminaler, identifierar returtransporter och hanterar dynamiken i skogen och på marknaden. Vi tittar på Woodflow, ett allt viktigare optimeringsverktyg i den svenska virkes-försörjningen.

Text och foto: Sverker Johansson, Bitzer productions

Woodflow bygger på ett analys- och forskningsverktyg från Skogforsk – FlowOpt – som integrerats i marknadsaktörernas systemlösningar genom samarbetet mellan Skogforsks forskare, skogsnäringens användare och tjänsteutvecklare – i det här fallet Creative Optimization AB, som under lång tid arbetat nära forskare och praktiker.

– Vi såg tidigt att det fanns stora potentialer i strategisk optimering, berättar Gert Andersson vid Skogforsks program Produktions- och försörjningssystem. Vi knöt till oss professor Mikael Rönn-qvist vid Linköpings universitet och relativt snart hade vi tillgång ett forskningsverktyg – FlowOpt.

Unik innovationsmiljö

– Intresset vaknade, för vi kunde visa på stora effektiviseringar. Men efter ett antal projekt där vi visat potentialen behövde verktyget integreras närmare med användarnas system för att komma till större nytta, och då behövde verktyget kommersialiseras. Och där satt vi på en unik innovationsmiljö.

Linköpingsforskarna, som nått viktiga insikter tillsammans med Skogforsk och skogsbranschen, gav sig på satsningen. Mikael Frisk, i dag på Creative Optimization, jobbade då på Skogforsk.

– Det är grundforskning som ligger till grund för utvecklingsarbetet, och det hade en mindre kommersiell aktör aldrig kunnat ge sig på – det hade varit alltför dyrt och med för hög risk, menar Mikael Frisk. Sådant görs lämpligen av forskningsutförare, och i detta fall i gränssnittet mellan grundforskning och tillämpad forskning, vilket gav en plattform för utvecklingsmöjligheterna och förförståelsen hos Skogforsks intressenter för implementeringspotentialen.

En av användarpionjärerna är Henrik Sakari, tidigare kundförsörjningschef på SCA som i dag jobbar med frågorna på konsultbasis.

– Det var något av ett paradigmskifte, konstaterar han frankt. Virkeslogistiken är högst dynamisk, med varierande råvarubehov på marknaden och vid industrianläggningarna, med säsongsvariationer, väder och inflödet från köpsidan. Eftersom vi hela tiden jobbar mot rörliga mål så är den här typen av simuleringar och optimering nödvändiga.

Inledningsvis jobbade SCA med Wood-flows årsoptimeringar baserat på industribehov, virkeskällor och logistikresurser i form av tåg och biltransporter.

– Men numera kan vi också köra Woodflow för operativ planering via en molntjänst som vi har utvecklat tillsammans med flera andra skogsföretag, vi kallar den Short Track.

”Alla” kör Woodflow

I dag använder sig de flesta stora befraktare inom den svenska skogsnäringen av Woodflow, något som underlättar utvecklingen, menar Henrik Sakari:

– Vi har rekommenderat våra samarbetspartners att jobba med de här verk-tygen – och det gör det enklare när vi nu avser att starta ett omfattande gemensamt utvecklingsprojekt för att optimera virkesbyten mellan några företag.

Jag antar att ni kvantifierat vinsten?
– Det är väldigt lätt att räkna hem – det rör sig om effektiviseringar på någon eller några procent, är min bedömning. Med de stora volymer som SCA hanterar ger redan intjänade bråkdelar av en procent omedel- bart tillbaka vad ett sånt här system kostar i inköp, tjänsteutveckling, drift och underhåll.

Vad händer nu?
– Den nya laserskanningstekniken ger betydligt mer exakta data om skogen för förbättrad planering och tillredning, vi skannar i dag stora delar av våra slutav-verkningar och kan därför öka upplösningen i våra Woodflow-analyser.

– Blickar vi framåt siktar vi på en Long Track-version av Woodflow – taktisk optimering över en 18-månadershorisont med hjälp av simulerade produktions-planer baserade på historiska volymdata fördelade över geografin. Dessutom undersöker vi potentialen för optimerade virkesbyten med andra företag genom en gemensam tjänst.

Det här är Woodflow

Verktyget har sin grund i den av Skogforsk utvecklade mjukvaran FlowOpt, som lever kvar i form av ett forskningsverktyg och även används vid konsultuppdrag.

Med Woodflow kan man simulera, optimera och analysera transportplanering, försäljningsoptimering, returtransporter, virkesbyten, scenarioanalyser och allokering av terminaler och industrier. I praktiken kan man till exempel effektivisera integrationen mellan olika transportslag (lastbil, tåg och fartyg), räkna med olika lagernivåer och lagertider samt hitta lämpliga rutter för returtransporter. Man kan även beräkna CO2-påverkan från olika transportlösningar.

Transporteffektiviteten kan bedömas genom att kartlägga transportlösningars potentialer i jämförelse med optimala lösningar med samma volymer. Logistikflödena kan följas i interaktiva kartor, som ökar nvändarnas förståelse och acceptans. Nyckeltalen integreras inte sällan i Business Intelligence-verktyg.

Bland användarna finns Holmen, Norra, SCA, Billerud, Sveaskog, Södra och Vida.