logga
Bild: Sven Tegelmo/Skogforsk
2014 slog markfuktighetskartan igenom. Tillsammans med bra kommunikation och traktplanering är de ett stort steg mot mindre markskador. På SkogsElmia 2015 visar vi hur de används i praktiken.

Markskador efter avverkning på mark med dålig bärighet under blöta och fuktiga förhållanden är ett av de största miljöproblemen i skogsbruket. En lösning är de så kallade markfuktighetskartorna rullas nu ut i skogsmaskiner och planeringsverktyg runt om i hela skogsbruket.

På SkogsElmia 2015 demonstrerar Skogforsk de nya kartorna och hur man i praktiken minskar risken för markskadorna vid avverkning.

– Genom ett medvetet arbete med markfuktighetskartorna och bra rutiner så kan skogsbruket nu ta snabba steg mot nollvisionen för körskador, säger Isabelle Bergkvist på Skogforsk.

Det är framförallt är i basstråken, där skotaren kör flera gånger, som allvarliga markskador brukar uppstå. Men med kartornas hjälp och en bra planering av basvägarna kan spårbildningen minskas väsentligt. Kartorna visar var det kan finnas blöta partier i en avverkning. Planeraren och maskinföraren kan då redan "på rummet" se vilka områden som man helt ska undvika att köra i, eller som ska avverkas med skonsam teknik och anpassade metoder.

– Branschen har äntligen fått ett effektivt hjälpmedel för att undvika allvarliga skador på mark- och vattenmiljöer. Vem som helst kan gå in på Skogsstyrelsens webb och hitta på markfuktighetskartor som täcker hela Sverige, säger Isabelle Bergkvist.

Allt fler i skogsbruket använder också nya metoder för att undvika skador. Skotningen till koncentreras till bäriga områden och risade vägar och känsliga områden som vattendrag, blöta och fuktiga partier hanteras med extra varsamhet.

– Genom att tänka efter före och göra rätt från början kan skador på mark och vatten förebyggas. När det blir skador beror det ofta på enkla saker, som otydlig information och kommunikationsbrister. Ett bra kartunderlag minskar risken för missförstånd och gör det enklare att kommunicera, avslutar Isabelle Bergkvist

Skogforsks samarbete med SkogsElmia är bara det senaste steget i en lång rad aktiviteter för att minska markskadorna i skogsbruket. De senaste åren har bland annat flera tusen avverkningsplanerare och maskinförare utbildats i skonsam drivning för mindre markskador.

– Nu breddar vi den här satsningen och gör oss redo för att också möta alla besökarna på SkogsElmia 2015, säger Isabelle Bergkvist.

Läs mer

Sätt vattenstämpel på kartan

Markfuktighetskartor ger en bra bild av verkligheten

Bättre planering minskar markskadorna

Publicerad 2015-06-01 11:31
Kontakt
Isabelle Bergkvist
Tidigare anställd