logga
Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg fjärrstyr en skotare på Skogforsks testanläggning i Jälla utanför Uppsala.
Bild: Xulio Gonzalez, Skogforsk
Skogens bidrag till EUs självförsörjning och beredskap har blivit allt tydligare den senaste veckan. Det fastslog landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg då hon besökte Skogforsk under onsdagen.

Syftet med besöket var att presentera hur Skogforsks verksamhet bidrar till utvecklingen av skogsbruket. Syftet var också att fånga upp de behov som är aktuella i politiken, vad som står högt på agendan.

Ett återkommande ämne under dagen var den allvarliga situationen i Ukraina och hur det påverkar hela Europa och EUs försörjningsförmåga. Här har skogsbruket en viktig roll för att minska behovet av import av både energi och andra skogsbaserade varor. Vi behöver ett hållbart brukande som tar hänsyn till andra ekosystemtjänster såsom biologisk mångfald, rekreation och andra näringar. Här kan Skogforsk bidra som en länk mellan forskningen och praktiken.

Stor bredd

Genom att visa forskningsexempel redogjorde vi för den bredd och kompetens som finns på Skogforsk, allt ifrån skogsträdsförädling till arbetsmiljö och automatisering. Vidare presenterade vi hur vår verksamhet bygger på näringens insikt om att utveckling är enda vägen framåt och hur man enat finansierar och säkerställer detta genom Skogforsk.

Skogforsk ligger långt fram i utvecklingen av AI och digitalisering inom skogsbruket. ”Det är helt fantastiskt att se hur denna teknik även används för att förbättra naturvården, annars kopplar man den mest till höjd effektivitet och lönsamhet”, sa Anna-Caren Sätherberg då vi demonstrerade hur naturvården kan dokumenteras via digital snitsling.

Ökade arealer naturvård & tillväxt

Andra ämnen som lyftes var skogsträdsförädlingens roll, minskade skogsskador och skogsskötsel. Kan vi öka naturvårdsarealerna och samtidigt säkerställa råvarutillgången om vi planterar förädlade plantor, minskar betesskadorna och lyckas i föryngringsprocessen? Svaret är teoretiskt sett ja, och detta är frågor vi jobbar med i praktiken.

Fjärrstyrda skogsmaskiner

Besöket avslutades med en demonstration av Skogforsks fjärrstyrningslabb. Där pågår utveckling av förarlösa skogsmaskiner som styrs på distans, från ett kontor. Kanske det kan göra skogsnäringen mer attraktiv som arbetsplats då ensamarbete och utsatt arbetsmiljö minimeras. Inifrån labbet körs den 15 ton tunga maskinen via en joystick och VR-glasögon. ”Alla ungdomar som älskar att spela dataspel skulle inte ha några problem med att behärska den här”, sammanfattade Anna-Caren Sätherberg känslan efter att ha kört skotaren.

Anna-Caren_Satherberg2_2.jpg

Landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg hälsas välkommen av Skogforsks vd Charlotte Bengtsson.

Publicerad 2022-03-02 16:21