logga
Per Nordin disputerade nyligen på temat skogsföryngringar och hur de kan optimeras genom god planering och stöd av digitala verktyg.
Bild: Skogforsk
Per Nordin, du har nyligen doktorerat inom ramen för forskningsprogrammet FRAS (Framtidens skogsskötsel i södra Sverige) där Skogforsk är en av flera aktörer. Vad handlar din doktorsavhandling om?

”Den handlar främst om hur man kan skapa goda förutsättningar för lyckade föryngringar genom olika kombinationer av föryngringsåtgärder. Syftet är att skapa välmående skogar för framtiden.”

Du kommer bland annat fram till att god plantetablering fordrar beslut utifrån faktorer på olika nivåer - regionalt, beståndsnivå och på mikromiljönivå inom beståndet. Kan du utveckla det?

”För att kunna utvärdera hur väl plantorna kan etablera sig krävs kunskap om regionala väderförhållanden och beståndets egenskaper (till exempel stenighet eller topografisk variation), men också om variationer i planteringspunktens egenskaper och omgivning (mikromiljö). Det kan till exempel handla om hur mycket blottad minrealjord det finns eller om marken är torr eller fuktig.”

Gran, tall och björk reagerar olika beroende på planteringspunkt, visar du i avhandlingen. Hur bör man tänka när man väljer planteringspunkt för respektive trädslag?

”Till att börja med tas beslut beroende på mikromiljöns egenskaper. Blöta områden bör till exempel ha höga planteringspunkter, men på torrare områden kan man vara mer flexibel. Min avhandling visar att plantering i hög kan ge bra tillväxtmöjligheter för barrträdsplantor, speciellt gran, dock med högre risk för uttorkning av plantorna. För björk är det fortfarande oklart vad som ska vara rekommenderad praxis.”

Finns det en gräns för när det inte längre blir rationellt att planera allt för detaljerat på mikromiljönivå?

”I dagsläget finns det kartor med skalor ner till 2x2 meter, vilket kanske är onödigt detaljerat. Däremot är det att rekommendera att dela upp beståndet i mindre områden som underlättar detaljerade beslut under plantering. Men vad som är rationellt och inte överlåter jag till varje skogsägare att bedöma.”

Du konstaterar också att digitala beslutsstöd underlättar beslutsfattandet. Har du några exempel?

”Ja, markfuktighetskartor som kan användas för att identifiera fuktigare områden inom bestånd. Ett sådant beslutsstödet gör det enklare att exempelvis bestämma markberedningsmetod eller planteringsinstruktioner.”

Varför används inte den här typen av beslutsstöd i dagens föryngringsarbete, tror du?

”Jag tror att de i viss utsträckning används redan. Det skulle dock behövas ytterligare högupplöst information framöver för att kunna göra exempelvis trädslagsval utifrån digitala verktyg.”

Om du får önska – vad är det viktigaste från dina slutsatser och forskningsresultat som du vill att skogsbruket implementerar?

”Jag vill att skogsbruket tar med sig att det inte finns någon universal lösning som fungerar överallt. Noggrann planering och ordentligt föryngringsarbete lönar sig långsiktigt.”

 

Per Nordin försvarade sin doktorsavhandling vid Linnéuniversitetet den 26 maj 2023. Länk till avhandlingen.  

Publicerad 2023-05-31 10:51
Kontakt
Per Nordin
Tidigare anställd