Fjärrstyrd markberedare visades – verkligt och på film
Markberedningsmaskinen i drift 300 meter från föraren i operatörsstationen. Foto: Sverker Johanson/BITZER
Visningen hölls på Sveaskogs mark strax sydost om Almunge i Uppsala län i går, tisdag 1 oktober.
Evenemanget lockade runt 30 externa intressenter, främst från skogsbruket men också från samarbetspartners från andra branscher och forskningsaktörer liksom från branschmedia. På plats fick de lära sig mer om utvecklingsprojektets olika delar och se maskinen styras från en operatörsstation helt fristående från själva maskinen.
Cirka 30 särskilt inbjudna gäster från skogsbranschen och andra samarbetspartners visade stort intresse för de tekniska lösningarna i konceptet och bjöd forskarna på givande diksussioner.
Foto: Sverker Johanson/BITZER
Den stora vinsten är alltså den kraftigt förbättrade arbetsmiljön för maskinförarna. Genom att styra maskinen från en station utanför hytten undviker förarna de helkroppsvibrationer som annars är vanliga vid markberedning. Detta innebär en betydande minskning av arbetsmiljöriskerna.
”Det var roligt att så många kom och att ämnet intresserar och vi hade bra diskussioner med våra gäster. Vi visade att det faktiskt går att göra det vi ville i verkligheten. Nu återstår för oss att utvärdera och analysera konceptet vad gäller exempelvis förarens prestation och arbetsbelastning”, säger projektledaren Martin Englund.
Stora möjligheter
Fjärrstyrningstekniken, som Skogforsk har utvecklat under flera år, kan även appliceras på andra typer av skogsmaskiner. Förutom förbättrad arbetsmiljö kan tekniken leda till flexiblare arbetsplatser, där maskiner kan styras från tätorter, vilket kan underlätta rekryteringen av framtida maskinförare. Dessutom kan effektiviteten öka genom möjligheten att styra flera maskiner samtidigt.
FoU-projektet, som finansieras av Stiftelsen Nils och Dorthi Troëdssons forskningsfond, genomförs i samarbete med SCA Skog, Bracke Forest, Sveaskog och Skyttmos Skogsentreprenad AB. Visningen av den fjärrstyrda markberedningsmaskinen markerar ett viktigt steg framåt för skogsbrukets tekniska utveckling och arbetsmiljöförbättringar.
Se filmen här!
Se filmen som hade premiär alldeles innnan maskinvisningen via länken HÄR.