logga
Charlotte Bengtsson, VD på Skogforsk.
Bild: Xulio Gonzalez, Skogforsk
Satsningar på kunskapssammanställningar, forskningsinfrastruktur samt AI och digitalisering. Det är några av nyheterna i Skogforsks FoI-strategi för 2025–2028.

Vart fjärde år sjösätter Skogforsk, Skogsbrukets forskningsinstitut, en ny forsknings- och innovationsstrategi, som styr arbetet och vilka forskningsprojekt som ska genomföras. Nu är det dags igen. Den nya strategin gäller perioden 2025–2028 och ska stödja den nya visionen ”Ett skogsbruk i världsklass för hållbar utveckling”.

I grova drag handlar det om att Skogforsk ska fortsätta att utveckla skogsbruket i en hållbar riktning där hög produktivitet kombineras med klimatnytta, miljöhänsyn, social hållbarhet och innovation. Men nya förutsättningar fordrar nya angreppssätt, konstaterar Skogforsk.   

– Med strategin krattar vi manegen för ett skogsbruk, som är anpassat till framtidens behov och som stärker skogens viktiga funktion i den cirkulära, biobaserade samhällsekonomin. Vår omvärld är starkt föränderlig och vi ser snabba framsteg inom exempelvis AI, globala utmaningar och en polariserad debatt om skogsbruk. Mot bakgrund av detta blir den nya FoI-strategin mycket viktig, säger Olof Hansson, styrelseordförande i Skogforsk. 
 
Den nya FoI-strategin fokuserar på fyra forskningsområden:

  • Livskraftiga skogar för långsiktigt brukande
  • Ökade värden från skogens ekosystemtjänster
  • Digital transformation och datadrivna beslutsstöd 
  • Hållbara, effektiva produktions- och försörjningssystem

Flera nyheter 

Jämfört med den föregående strategin (2021–2024) finns flera nyheter. Bland dem lyfter Skogforsks VD, Charlotte Bengtsson, särskilt fram satsningar på kunskapssammanställningar och synteser, forskningsinfrastruktur samt digitalisering och AI.  
 
– Det finns ett stort behov av kunskapsunderlag för olika skogliga frågor, och därför har vi startat en ”verkstad” för kunskapssammanställningar och synteser. När det gäller forskningsinfrastrukturen handlar det om investeringar på våra forskningsstationer i Sävar (Umeå) och Ekebo (Svalöv). Mycket kretsar kring skogsträdsförädling, och vi siktar bland annat på att bygga upp ett så kallat screeningcenter där vi ska kunna ta fram skogsföryngringsmaterial, som är motståndskraftigt mot olika typer av skadegörare, säger Charlotte Bengtsson.  
 
Investeringar i forskningsinfrastruktur omfattar också Skogforsks rikstäckande, långsiktiga fältförsök, labbet för fjärrstyrda och automatiserade skogsmaskiner i Jälla utanför Uppsala och den digitala forskningsinfrastrukturen. I den digitala infrastrukturen ryms exempelvis kraftfulla digitala verktyg och förmågan att säkert och effektivt hantera stora datamängder.

Snabb och praktisk nytta 

Skogforsk utvecklar ny kunskap och innovation som gör skogsbruket smartare, effektivare och mer hållbart. Fokus ligger på snabb kunskapsöverföring, det ska vara enkelt att införa ny kunskap i skogsbrukets operativa vardag. Charlotte Bengtsson förklarar:   

– Våra partners tar aktiv del i våra forsknings- och innovationsprojekt. Och har man varit med och tagit fram projektresultat, och tillämpat dem i praktisk verksamhet, så blir det lättare att införa dem i den egna vardagen. Det är själva kärnan i det vi gör på Skogforsk, säger hon.  
 
Skogforsk finansieras till största delen av staten via forskningsrådet Formas och drygt 100 partnerföretag. Finansieringen sker i fyraårsperioder. För perioden 2025–2028 bidrar Formas och partnerföretagen med 222 miljoner kronor vardera, alltså totalt 444 miljoner kronor. Dessutom söks löpnade anslag från externa forskningsfonder i konkurrens med andra forskningsaktörer.  

LÄS MER I FoI-STRATEGIN OCH SE EN VIDEOINTERVJU MED CHARLOTTE BENGTSSON 

Publicerad 2025-01-28 13:38