Skogsträdsförädling
Omställning till en cirkulär biobaserad ekonomi som lever upp till globala mål för hållbar utveckling förutsätter livskraftiga skogar som möjliggör långsiktigt brukande med hänsyn till sociala värden och miljö. Tillgång på förädlat, högvärdigt skogsodlingsmaterial med optimal anpassning till varierade klimatförhållanden är av stor strategisk betydelse för skogsnäringen och samhället. Skogsträdsförädling utgör en grund som möjliggör hög anpassningsförmåga, motståndskraft, kvalitet, produktionsförmåga och genetisk diversitet i framtida skogar.
Skogforsk har fått i uppdrag av skogsindustrin och staten att bedriva den operativa skogsträdsförädlingen. Vi bedriver också forskning med målet att effektivisera och förbättra förädlingen, t.ex. genom användandet av nya metoder eller selektion av nya egenskaper. Vi som jobbar med detta är för tillfället en grupp om 15 forskare och tre doktorander.
Programchef: Thomas Kraft
Biträdande programchef: Mari Suontama
Verksamhetsområden
Operativ förädling
Grundprincipen för förädlingen är att korsa träd med bra egenskaper, så upp avkommorna och producera plantor som sedan planteras i fältförsök. Dessa plantor följs sedan under många år och viktiga egenskaper mäts vilket ligger till grund för att välja ut de bästa individerna i nästa generation. De bästa individerna kan sedan användas för att göra nya korsningar för nästa generation i förädlingen eller för att anlägga nya fröodlingar, som i sin tur används för att producera bättre plantor för skogsbruket. Viktiga egenskaper är att träden ska växa bra och vara anpassade till det klimat där de planteras. Här kan ni läsa mer om skogsträdsförädlingen: Förädling av skogsträd - Skogforsk.
Klimatanpassning
Klimatet förändras snabbt och mycket hinner förändras under ett träds livstid. Det är därför mycket viktigt att vi inte bara förädlar för dagens klimat utan säkerställer att de förädlade plantorna är anpassade till ett framtida, varmare klimat. Detta är helt integrerat i vår förädlingsstrategi och vi har också utvecklat ett verktyg (Plantval - Skogforsk) för att hjälpa skogsägare att välja lämpliga plantor för en specifik föryngring, och där kan man också välja att ta hänsyn till klimatförändringar.
Resistens
Skador av olika slag påverkar skogsbruket negativt och förväntas få allt större betydelse i framtiden. Det finns möjligheter att genom förädling ta fram material som t.ex. har större motståndskraft mot rotröta, men det är ett svårt arbete och kräver bättre möjligheter att systematiskt testa material från förädlingen för dessa egenskaper. Vi arbetar aktivt med att utveckla metoder som kan användas storskaligt för att testa motståndskraft mot törskate på tall och rotröta på gran. En annan viktig egenskap är torktolerans och där försöker vi ta fram metoder som kan användas i förädlingen för att mäta skillnader i torktolerans mellan olika material.
Fröodlingar
De bästa individerna från förädlingen uppförökas genom ympning och används för att anlägga fröodlingar. Dessa ägs och sköts av olika skogsbolag och skogsägarföreningar, och fröet som skördas där användas för att producera plantor till skogsbruket. Det är på så sätt som skogsbruket kan dra fördel av de förädlingsframsteg vi gör och det är därför viktigt att fröodlingarna sköts på ett sätt så att de producerar mycket frö av hög kvalitet. Skogforsk leder ett forskningsprogram ”Mera Skogsfrö” som syftar till att utveckla bättre skötselmetoder för fröodlingar.
Nya metoder
Det pågår en ständig teknikutveckling vilket öppnar möjligheter för att effektivisera förädlingen. Några av de områden som vi jobbar med är att möjliggöra att utföra mätningar av höjd i våra fältförsök och att använda molekylära metoder för urval, så kallad genomisk selektion. Vi samarbetar nära med forskare på olika universitet inom dessa områden.



