logga
Bild: Raul Fernandez Lacruz, Skogforsk
För att möta kraven från dagens kundanpassade industrier behöver skogsråvaran styras och karakteriseras med hög precision.

Därför är metoder för att beskriva egenskaper och styrning av skogsråvara centrala för dagens kundanpassade industrier, där leveranser av planerade volymer samt råvarans tillredning är central. Genom att koppla samman skogliga egenskaper med slutproduktens kvalitet kan produkter varudeklareras och spåras genom hela värdekedjan. Fokus ligger också på att utveckla aptering som bättre anpassas till de specifika förhållandena i varje skogsbestånd. Samtidigt behöver kopplingen mellan skogsbruk och industriell förädling stärkas för att stödja framväxten av nya produkter. Utveckling av teknik på skördare, som hjälper förare att maximera värdet på virket, är en central del. Slutligen är det viktigt att standardisera och sprida nya kunskaper inom området. 

Under året arbetar vi bland annat med:

  • Utveckling av utbytesberäkningar på trädnivå genom att kombinera fjärranalys och skördardata.
  • Testning av modell för att klustra skogen efter egenskaper för bättre virkesstyrning och ökad timmerandel.
  • Vidareutveckling av prognossystem för virkes- och grotvolymer baserat på skördardata, inklusive regionala kalibreringar och funktioner för contortagrot.
  • Fortsatt arbete med digital spårbarhet i syfte att skapa möjligheter att följa travar och enskilda stockar från skog till industri.
  • Initiering av en kvalitetssäkringsmodell för kontinuerlig analys av utbytesprognoser från skördare och inmätning av rundvirke och biobränsle.

Genom dessa insatser stärker vi skogsbrukets och industrins möjligheter att optimera råvaran, minska svinn och öka värdeskapandet i hela skogsnäringen.

Läs mer
Smart programvara skapar apteringsinstruktioner för skördare
En ny programvara automatiserar produktionen av styrprislistor, vilket gör arbetet smidigare och mer effektivt. Samtidigt förbättras virkesstyrningens jämnhet och, i vissa fall, även kvaliteten.
Fukthalt och värde förändras under lagring
Varje år lagras grot för miljardbelopp längs vägkanterna utan möjlighet att följa fukthalten – en avgörande faktor för materialets värde.
hprYield skapar geografiskt uppdelade nyckeltal av skördardata
Verktyget hprYield har blivit en viktig komponent i många företags digitala infrastruktur, där det används för utbytesberäkningar, gallringsuppföljning och uppdatering av skogsbruksplaner.
Digitaliserad naturvårdsuppföljning
En ny modell baserad på digitala datakällor effektiviserar hänsynsuppföljningen, redovisningen inom de skogliga certifieringssystemen och återföringen av information till skogsbruksplaner.
Förarstöd för hyggesfritt ger värdefull återkoppling
Ett nytt, operativt beslutsstöd vid hyggesfri avverkning ger skördarföraren relevant och korrekt återkoppling om hur den kvarvarande volymen förhåller sig till skogsvårdslagen.
Skogsbränsle
Mycket av det som kan tillverkas av fossil olja kan tillverkas av träd. Skogen ger oss bland annat biobränslen som hjälper oss att bli fossilfria.
Hur mycket grot lämnas kvar i skogen?
Idag finns stora osäkerheter på skogsbränslemarknaden. Efterfrågan har ökat markant, samtidigt skapar diskussioner i EU frågor inför framtiden. Men hur stor är egentligen potentialen att öka uttagen?
Timan 4.0 – verktyg för virkesanalyser
I Timan hittar du alla Skogforsks verktyg för virkesanalyser – Aptan, Aptupp Standin, Stambas och Klippsk.