logga
Tallplantor med onormal knoppsamling (vänster) respektive proleptiskt skott som stannat av tidigt (höger).
Bild: K-A Högberg, Skogforsk
Arbetet med att ta reda på vad som orsakar tillväxtstörningarna fortsätter och i planen ligger flera nya experiment.

Efter en extremt varm och torr sommar kunde konstateras att tillväxtstörningarna i tallföryngringarna i östra Götaland hade ökat jämfört med vårens inventering. Dubbeltoppsfrekvensen låg på 17 % i genomsnitt i höstens inventering. Även knoppantal och frekvensen plantor med proleptiska skott var högre. Liksom i vårinventeringen hittades inget mönster när det gäller geografi eller markfuktighet.

Dubbeltoppskriteriet som var avsett att motsvara hög risk för virkesfel kan ha skjutit lite bredvid målet. Många knoppar och proleptiska skott kan ge upphov till buskiga plantor som ändå inte faller under dubbeltopp. En del knoppsamlingar med många knoppar såg närmast ut som flera knoppsamlingar så tätt ihop att de tolkas som en. Möjligen kan detta vara prolepsis ”utan skott”, alltså att skottet är så kort att det inte syns men en knoppsamling har bildats. Sammantaget leder det till en misstanke om att det är skeenden under sommaren/hösten som ligger bakom det buskiga växtsättet.

Arbetet med att ta reda på vad som hänt fortsätter och i planen ligger ett parcellförsök med borgödsling och fungicidbehandling. Vidare kommer uppföljning av planttillväxt och skottbildning att göras på några objekt. Där kommer plantorna att beskrivas noggrant med ca 2 veckors mellanrum under hela växtsäsongen. Dessutom planeras att ta prover från plantor med störningar och genom DNA-analys kontrollera om det finns någon svamp/virus i plantorna.

Publicerad 2019-05-03 13:22
Kontakt
Karl-Anders Högberg
Tidigare anställd