Indataformat och instruktioner
Indata
Indata till verktyget Plantval optimal består av två olika textfiler. En som beskriver de trakter som ska återplanteras och en som beskriver det frö- och plantmaterial som finns tillgängligt för återplanteringen. Detta görs separat för tall och gran då det är olika verktyg för de två trädslagen. Flertalet variabler är desamma men vissa skiljer sig åt. För traktdata motsvarar en rad informationen för en trakt och för frö- och plantdata motsvarar en rad informationen för en plantage eller ett bestånd.
Textfilerna ska vara semikolonseparerade med kommatecken som decimalseparator.
OBS! Ny klusterfunktionalitet som tillåter att man anger olika kluster av trakter med en begränsning på antalet frökällor som tillåts inom klustret. Funktionaliteten aktiveras genom att fylla i data i de nya kolumnerna “Kluster ID” och “Max antal frökällor per kluster”. Dessa båda kolumner måste alltid finnas i indatafilen men om kolumnerna lämnas tomma används inte klusterfunktionaliteten utan Plantval optimal fungerar som det gjort tidigare, utan denna nya funktionalitet.
Traktdata
ID Trakt: En unik identitet för varje trakt som anges av användaren.
Kluster ID: En unik identitet för varje kluster av trakter som har en begränsning på hur många frökällor som tillåts inom klustret. Begränsningen sätts i kolumnen “Max”. OBS! Kolumnen måste alltid finnas men lämnas tom för körning utan kluster.
Max antal frökällor per kluster: Max antal frökällor som tillåts i ett kluster. Värdet måste vara detsamma för alla trakter inom ett och samma kluster och får inte vara 0. OBS! Kolumnen måste alltid finnas men lämnas tom för körning utan kluster.
Koordinatsystem: Ange om trakterna ska anges i WGS84 eller SWEREF99.
Norr/Latitud: Traktens latitud om WGS84 är valt (skall då anges i decimalgrader). Traktens N-koordinat om SWEREF99 valts.
Öst/Longitud: Traktens longitud om WGS84 är valt (skall då anges i decimalgrader). Traktens E-koordinat om SWEREF99 valts.
Bonitet: Traktens bonitet. Skall anges i m3sk ha-1 år-1
Areal: Traktens effektiva areal. Skall anges i ha. Om trakten ska planteras med fler trädslag anges endast den effektiva arealen som planteras med gran. Vi ev. hjälpplantering räknas den effektiva arealen ut som kvoten mellan det ursprungliga planteringsförbandets måltal (pl/ha) och antalet hjälpplantor.
Materialåtgång: Totalt antal granplantor som behövs för plantering av trakten (skall vara ett heltal).
Altitud: Traktens höjd över havet (m)
Frö- och plantdata
ID Plantage/Bestånd: För fröplantage skall rikslängdsnumret anges som ”XXX” (t.ex. 504). OBS! plantagen måste finnas registrerad i Plantvals databas. För svenska beståndsfrö anges latitud i decimalgrader (WGS84) till frökällans ursprung som ”GYY,Z” (t.ex. G62,5 för beståndsfrö från latitud 62,5°N). För östeuropeiska beståndsfrö anges istället ”OST”.
OBS! Dubbletter tillåts inte. Sammanställ material från t.ex. olika plantskolor innan datafilen färdigställs.
Typ: Antingen ”Plantage” eller ”Bestånd” beroende på om det är frö/plantor från en fröplantage eller ett bestånd.
Materialtillgång: Mängden tillgängligt frö/plantor för plantagen/beståndet. Måste vara ett heltal.
Beståndsaltitud: Höjd över havet (m) för svenskt beståndsfrö. Om detta ej anges antas beståndfröet komma från samma altitud som planteringstrakten (alltså ingen altitudeffekt). För fröplantager och östeuropeiska beståndsfrö skall ingen altitud anges.