logga
Skogforsk har nyligen mätt volymproduktionen i världens troligen äldsta fältförsök där olika familjer av gran jämförs med varandra.

 Ett viktigt mål för skogsträdförädlingen är att öka skogens volymproduktion per hektar. En förutsättning för förädling är att det finns genetiska skillnader mellan individer. Resultaten är mycket positiva. Den genetiska variationen för långsiktig volymproduktion är högre än vad vi hittills trott och förutsättningarna för fortsatt förädling är alltså goda.
Vi vet sedan länge att det finns en stor genetisk variation för tillväxt i yngre skog. Nu visar en uppföljning i äldre fältförsök att de genetiska skillnaderna kvarstår hela omloppstiden. Skillnaderna var till och med större än vad som hittills antagits. Vid mätningarna var den genetiska variationen för volymproduktion i genomsnitt 16 procent. Det här visar att förädling kan få fram skog som ger en varaktigt högre volymproduktion per hektar.
Försöken är anlagda på åkermark och totalproduktionen har varit mycket hög: i genomsnitt i de mellansvenska försöken ca 600 m3/ha, i de norrländska ca 500 m3/ha.

Nr 18-2005    Publicerad 2005-06-01 00:20

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!