logga
Det behövs ett nytänkande vad gäller skogsbruksplaner. Olika skogsägare har olika behov av beslutsstöd beroende på ekonomi, kunskap, intresse, självverksamhetsgrad och fastighetens karaktär.

Det har utarbetat ett koncept för individuellt anpassade planer där skogsägaren kan välja fritt mellan ett antal planeringstjänster, alla med olika syften och tidshorisonter. Konceptet har testats i en intervjuundersökning på 43 skogsägare över hela Sverige. I slutet av intervjun har skogsägaren fått göra en fiktiv ”beställning”.

Resultaten visar att 86 % av skogsägarna väljer olika kombinationer av de nya tjänsterna, övriga valda en traditionell plan. Skogsägare som i dag har en aktuell plan tenderar att välja en sådan igen men de flesta väljer dessutom till en eller flera tilläggstjänster. Skogsägare som idag saknar plan väljer mer fritt bland tjänsterna och mer sällan en traditionell plan.

Slutsatsen är att det finns en efterfrågan på ett mer flexibelt plankoncept och att en vidareutveckling av dessa idéer kan leda till bättre beslut i småskogsbruket i framtiden.

Nr 47-2006    Publicerad 2006-01-01 06:10

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!
Författare
Johan Sonesson
Processledare, Seniorforskare
Ingemar Eriksson
Skgoforsk
Folke Pettersson
Tidigare anställd