logga
Röjningsberget kan ge stora volymer skogsbränsle. Men för att komma åt dessa krävs en effektiv avverkningsteknik för klena träd. Vilka tekniker och aggregat finns i dag? Skogforsk har inventerat marknaden.

Klen skog är en stor potentiell källa till skogsenergi. Det finns ca en miljon hektar skog med eftersatt röjning i Sverige. Detta bedöms motsvara engångsuttag på ca 64 TWh energi, därefter årligt uttag av ca 5–10 TWh. För att komma åt dessa volymer krävs en avverkningsteknik som kan hantera klena träd effektivt.

På marknaden finns det i dag olika tekniska lösningar. Avskiljning kan ske med hydraulisk klipp, sågklinga eller sågsvärd. Varje teknik har sina för- och nackdelar. Alla aggregaten har möjlighet till ackumulering, d.v.s. man kan samla ihop träd i knippen som sedan läggs i stickvägskanten.

Enligt en enkät fanns hösten 2008 knappt ett hundratal maskiner som huvudsakligen arbetade med skogsbränsle i Sverige, vilka väntas öka de närmaste åren. Även med effektivare teknik är det troligt långt kvar innan uttag av skogsbränsle blir lönsamt i de klenaste skogarna. Skogsägaren måste vara beredd på att se utglesningen som en skogsvårdsåtgärd och en investering i det framtida beståndet.

Nr 3-2009    Publicerad 2009-01-01 03:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!