logga
I norra Sverige växer nu stora arealer skog in i gallringsmogen ålder. För att se vilken sorts skördare som passar bäst har en studie gjorts. Små skördare kan vara billigare men medelstora skördare är att föredra i gallring med givna förutsättningar.

Under 2009 genomförde SCA Skog, Skogforsk och John Deere en stor studie av prestation och kvalitet vid gallring med fyra skördare med olika storlek. Den minsta gallringsskördaren gav lägst avverkningskostnad i klen gallringsskog, medan den medelstora skördaren var billigast i lite grövre skog. Gränsen gick vid medelstammen 0,09 m3fub.

Samma förare körde alla fyra maskinerna. Han tyckte att den medelstora skördaren TJ 1070 var att föredra, men att den andra medelstora skördaren, JD1170 E, hade bäst basmaskin. I studien ingick två bestånd med contortatall. SCAs kvalitetskrav för gallring uppfylldes, förutom att uttaget i contortabestånden var högre än ”taket” på 30 procent av grundytan.

I studien fokuserade vi på avverkningskostnaderna. Om man även väger in faktorer som arbetsmiljö, flexibilitet och möjlighet till flerträdshantering, så är de medelstora skördarna sammantaget att föredra i gallring.

Nr 5-2010    Publicerad 2010-01-01 06:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!