logga
Hur påverkar olika däck och band spårbildningen från skotare? För att få en bild av detta har försök gjorts på homogen åkermark där spårdjup och kompaktering mätts.

Artikeln är en sammanfattning av Arbetsrapport 766-2012.

Skotarna kördes dels rakt och dels i en slalombana för att efterlikna en krokig stickväg. Proven genomfördes utan last och med 75 procent av full last.

Som referensskotare användes Valmet 860.3 som testades utan och med band. Banden som testades var Eco-Track, EVO och Eco- Magnum. Dessutom testades Rottne F13S med styrbar boggi.

Vid körning rakt fram har man ett klart samband mellan spårdjupet och lufttrycket i däcken och typen av band. Band ger mindre spårdjup än enbart däck även om man har lågt lufttryck i däcken. Mellan Valmet 860.3 med högt lufttryck och Valmet 860.3 med band Eco-Magnum får man en reducering efter 10 överfarter av spårdjupet med ca 70 %.

Vid slalomkörning har man inte har samma skillnad mellan band, däck och svängbar boggi som vid körning rakt fram. Differensen var ca 5–10 %. Förklaringen till att skotare med boggi, oavsett band eller inte, får så stora spårdjup är att en lång kontaktyta skjuvar jorden då skotaren svänger. Magnum band hade den minsta spårbildningen. Läs mer i Arbetsrapporten nedan.

Nr 13-2012    Publicerad 2012-01-27 14:00

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!