logga
En studie av hur väl befintliga funktioner för att beräkna mängden skördad biomassa i form av stubbar och rötter fungerar praktiskt.

Stubbar och rötter utgör en stor potential för att öka uttaget av biobränslen från skogen. För att kunna planera en sådan verksamhet på ett effektivt sätt krävs prognosverktyg. Skogforsk har därför studerat hur väl befintliga funktioner för att beräkna mängden skördad biomassa i form av stubbar och rötter fungerar i praktisk drift.

Som indata till funktionerna användes data om de avverkade träden från skördarens produktionsrapportering. Studien indikerar att funktionerna underskattar mängden skördade stubbar och rötter. Några provytor visade avvikelser mellan invägt och prognos på omkring 50 %. Studien pekar även på att åtminstone 15 % av det skördade materialet försvinner i hanteringen vid skotning och krossning. För att kunna dra säkrare slutsatser kring hur väl biomassafunktionerna fungerar som prognosverktyg behöver försöken utvidgas till att omfatta även andra markförhållanden och delar av landet. Läs mer i Arbetsrapporten nedan.

Nr 58-2012    Publicerad 2012-08-23 10:30

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!