logga
Skogsmaskinrutorna håller inte för stockar. Under 2012-13 har nio kända olyckor inträffat. Men förmodligen är de fler. Det redovisade TSG, Tekniska Samverkansgruppen, vid årets Tillverkarseminarium.

Dagens standardruta för skogsmaskiner ska klara ett statiskt tryck om 1,8 ton i fem minuter ”innan rutan inkräktar på förarens utrymme”, som det heter.

Men tryck är inte detsamma som slag. När en stock kommer flygande handlar det om betydligt större krafter. Omfattningen av det här problemet inte är känt. Olyckor som orsakar skador rapporteras i bästa fall, men däremot väldigt få tillbud. Möjligen är det frost och solstrålning som orsakar mikrosprickor och avfettningsmedel som gör säkerhetsrutorna spröda. Men ingen vet helt säkert varför rutorna inte håller. Kanske är de helt enkelt för tunna?

Skogforsk och SMF ligger nu i startgroparna för att tillsammans med SMP, Statens Maskinprovningar, hitta en modell för att testa vad som krävs för maskinernas rutor ska stå emot stockar i hög fart. Den kan sedan ligga till grund för en ny säkerhetsstandard. 

Nr 6-2013    Publicerad 2013-12-27 00:01

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!