logga
Eye-trackingkameror och head-up display monterade i maskinens framruta.
En head-up display i skördare visar apteringsinformation på framrutan. Denna rapport undersöker eventuell på­verkan på produktiviteten och förarnas upplevelser.

Artikeln är en sammanfattning av Arbetsrapport  869-2015.

I ett tidigare projekt har en head-up display (HUD) för skogsmaskiner ut­vecklats av Optea i samarbete med Skogforsk, Komatsu forest och Sveaskog. Head-up displayen bestod av en projektor monterad nedanför maskinens fram­ruta och en separat stråldelare strax innanför rutan.

I detta projekt var projektmedlemmarna Optea, Skogforsk, Sveaskog och Eco Log. HUD:en har inom detta projekt utvecklats ytterligare och före­liggan­de rapport beskriver den avslutande utvärderingen av HUD för visning av apte­rings­information. Syftet med studien vara att undersöka om det fanns en på­verkan på produktiviteten och hur dess orsak samt att dokumentera förarnas upplevelser av användningen. För detta var HUD:en monterad i en Eco Log 590D skördare.

I utvärderingen deltog två förare som körde skördaren både med HUD och vanlig head-down display (HDD) i slutavverkning likvärdiga bestånd. På­ver­kan på produktiviteten undersöktes genom en tidsstudie. För att undersöka hur förarnas beteende skiljde sig åt mellan de båda displaytyperna och därigenom kunna förklara eventuella skillnader i prestation, genomfördes en simultan eye-tracking och loggning av förarnas knapptryckningar. Syftet var att under­söka om blickbeteendet förändrades och i så fall hur det påverkade deras ageran­de under upparbetningen.

En i sammanhanget mycket liten skillnad i tidsåtgången uppmättes mellan körningarna med HUD och HDD. Tyvärr misslyckades loggningen av förarnas knapptryckningar. Det var därför inte möjligt att hänföra skillnaden i tidsåt­gång till bruket av de olika displaytyperna. Den uppmätta skillnaden kan ha berott på en mängd olika okända faktorer. Slutsatsen från tidsstudien är att användning av HUD jämfört med HDD för visning av apteringsinformation inte kan ha någon större påverkan på tidsåtgången.

Förarnas upplevelse av att arbete med en HUD dokumenterades genom intervjuer. Förarna var positiva till att ha tillgång till apteringsinformation i en projektion i närheten av aggregatet. De upplevde att informationen var tydlig och lätt att tillgodogöra sig. Den separata stråldelaren upplevdes ibland som störande för sikten, eftersom den kan ge upphov till störande reflektioner och blir smutsig om den inte rengörs. Förarna upplevde inte att HUD påverkade deras arbetssätt på något annat sätt än var på displayen de tittade efter apte­rings­informa­tionen.

Det är troligt att användningen av olika former av beslutsstöd i skogsmaskiner kommer att öka i framtiden, vilket kommer att innebära mer information som presenteras för föraren. En head-up display kommer vara ett alter­na­tiv för visning av grafisk information i en sådan miljö.

Läs rapporten i sin helhet nedan.

Nr 29-2016    Publicerad 2016-03-02 08:04

Kommentarer
Det finns ännu inga kommentarer på denna sida. Var först med att ge en kommmenter.
Kommentera
Skicka in
Kommentarer granskas innan publicering
Tack för din kommentar!
Vi granskar och publicerar din kommentar så snart som möjligt.
Tyvärr lyckades vi inte spara din kommentar. Var god bekräfta att du inte är robot!